Marihuana
(,,marjánka, Mája, Tráva) jsou sušené a
hrubě rozdrcené listy a kousky
lodyh rostliny Cannabis,
které se míchají s
okvětními lístky, které
obsahují velké množství účinné látky THC.
Pod tímto
výrazem se rozumí určitý druh vlastnoručně připravené cigarety, která obsahuje
některou z forem drogy připravované z rostliny Cannabis buď v čisté podobě,
nebo ve směsi s tabákem. Více informací zde
Co je Cannabis?
Cannabis je
odborný název pro konopí - rostlinu, která je rozšířená po celém světě. Konopí
vylučuje pryskyřici, která obsahuje účinné
omamné látky. Pojem
Cannabis se
proto užívá v užším slova smyslu jako
psychotropní droga,
ovlivňující
vnímáni, tato droga se připravuje z rostliny
Cannabis.
Více o Cannabis Sativa zde
*
Základní
pojmy
*
Co
je THC?
V pryskyřici
vylučované z rostlin Cannabis (především ze
samičích květů) je
obsažena
vlastní psychoaktivní účinná látka, totiž THC,
tj. éterický olej.
Konopí s nízkým
obsahem THC (užitkové konopí) se požívá v
průmyslové výrobě,
zatímco rostliny s
vysokým obsahem THC slouží jako tzv.
drogové konopí k
přípravě hašiše a
marihuany. Více o chemickém složení zde
Pryskyřice
produkovaná rostlinami Cannabis, jež se získává ze samičích květů. Není to vlastně
nic jiného, než koncentrovaná pryskyřice.
Ta se suší a obvykle se
dodává v podobě
lisovaných placiček a kostek. Je to
látka v průměru šestkrát
účinnější něž
tráva.Hašiš a marihuana se konzumují v
cigaretách v čisté podobě
nebo smíchané s
tabákem jako ,,joint",kouří se v dýmkách
nebo se marihuana přidává
do těsta na
sušenky,koláčky apod. Více informací
.
.
.
ÚČINKY
VAŘENÍ NA KONOPÍ
Lidési občaspokládají otázku: "Jaké účinky má na konopí teplota při
vaření? Může nějak zničit jeho účinnost?" Za normálních okolností
nestojí ztráta účinnosti způsobená vařením za zmínku, neboť ve většině
případů by teploty, které by mohly spálit či zničit aktivní látky,
stejně rychle znehodnotily i samotný pokrm.
Ztráty účinnosti THC jsou obvykle výsledkem oxidace. Pokud totiž konpí
není skladováno ve vzduchotěsném prostředí, je vystaveno působení
kyslíku. Téměř nulový je proces oxidace v mrazícím boxu, při pokojové
teplotě (20°C) je oxidace postupná. Deset procent se může vytrati během
několika prvních měsíců. Při vyšších teplotách, např. v tropech, je
pokles účinnosti pouze o něco výraznější. Je-li však konopí skladováno
při ještě vyšších teplotách, řekněme 65°C a více, během stejné doby
můžeme očekávat mnohem podstatnější změny v jeho síle.
Teploty, při nichž se konopí vaří, oxidační proces urychlují. Délka
těchto úprav je však většinou příliš krátká, než aby došlo k nějakým
znatelnějším ztrátám. Delší dobu vaření se doporučuje kompenzovat
zvýšením množství marihuany podle následující tabulky.
Těmito nepatrnými zvýšeními se člověk nemůže předávkovat ani si nijak
uškodit.
V mnoha případech ale může dojít i k tomu, že se vařením síla marihuany
zvýší. V čerstvě sklizené úrodě je většina THC, někdy i všechen, ve
formě kyseliny tetrahydrocannabinolové. Procentuální vyjádření záleží
na době sklizně a podnebí, v němž bylo konopí pěstováno. Nezralá tráva
ebo tráva pěstovaná v severnějších zeměpisných šířkách bude
pravděpodobně obsahovat více kyseliny THC než samotného THC. Kyselina
samotná není psychoaktivní, postupným sušením rostliny se jí však
většina přeměňuje na aktivní složku THC, a to přírodním procesem známým
jako dekarboxylace. Většina zbylé kysleiny se na THC přemění během dvou
let. Bohužel, během tak dlouhé doby většina THC zoxiduje. Nicméně kdyby
mohla dekarboxylace probíhat ve vzduchoprázdnu, k souběžné oxidaci by
nedocházelo. Ve vysušeném produktu může další dekarboxylace ještě
nepřeměněné kyseliny THC podpořit zvýšená teplota. Během kouření,
ačkoli většina THC a THC kyseliny je zničena vysokým žárem, je to, co
dorazí kdo kuřákových plic, již přeměněno na aktivní složku THC.
Jestliže je látka obsahující kyselinu THC zahřáta na teplotu kolem
100°C (bodu varu vody) a po dobu 75 minut udržována při této teplotě v
prostředí dusíku nebo kysličníku uhličitého (tedy v prostředí
neobsahující kyslík), veškerá kyselina se promění v THC. Tradiční
konopné recepty vyžadují před dalším použitím marihuany její pražení v
oleji či másle. Olej chrání produkt před oxidací, zatímco horko
aktivuje THC. K této aktivaci dochází rovněž při extrakci haš oleje z
konopí a při kterékoli proceduře, kdy dochází k zahřívání či vaření
rostliny.
Pokusme se nyní shrnou vše, co víme o účincích konopí. Jestliže vysoké
teploty nebo přílišné vaření mohou účinnost THC zničit, běžné teploty
pro normální dobu vaření mohou aktivací THC sílu drogy zvýšit.
Autor knihy byl jednou pozván na večírek svých přátel bydlících v
jednom vesnickém domku, kde si pěstovali svou vlastní trávu. Zlatým
hřebem dne byl salát z čerstvě utržených marihuanových listů. Tvůrce
salátu ponechal velmi uvážlivě tuto zeleň namočenou v olivovém oleji,
aby tak napomohl dobré asimilaci. Před večeří jsme všichni pojídali
hojné množství tohoto salátu. Příjemně voněl a byl celkem chutný, nikdo
z nás však nepocítil ani náznak opojení. Zpočátku jsme měli za to, že
se bude jednat asi o velmi slabou úrodu. Když jsme si však později
ubalili joint z trávy vysušené během jednoho dne na slunci, uvědomili
jsme si, že je to patrně jedna z nejlepších podomácku vypěstovaných
marijánek, jaká se nám kdy dostala do rukou. Dobré byly dokonce i ty
nejspodnější listy. Teď již chápeme, proč tomu tak bylo. U této trávy,
pěstované v severnějším podnebí, byla v čerstvém stavu většina v ní
obsaženého THC ve formě jeho kyselinového předchůdce. Jelikož nebyla
předem vysušena, aby se tato kyselina proměnila v aktivní THC, mohli
jsme taky polykat obyčejný salát a účinek by byl stejný. I když
myšlenka obrovské mísy plné marihuanových listů byla sama o sobě
extatická.
Připomínky,
názory a dotazy na117misha@seznam.cz
...
Novinky..Chatovací místnostMaryJane >>
Švýcarští policisté na Google Earth našliDvouakrové pole konopí.. >>Batole přivolalo policii,
Ta zatkla otce za pěstování konopí